Jedna zpráva lepší než druhá!

Emmerová věří, že vláda její koncepci zdravotnictví schválí


PRAHA - Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) věří, že vláda její koncepci zdravotnictví ve středu schválí. Pokud by kabinet její představu o českém zdravotnictví pro roky 2005 až 2009 odmítl, odstoupit ze své funkce se nechystá. Emmerová to řekla novinářům.
"Sama v žádném případě neodejdu, leda že by mě někdo zastřelil," uvedla ministryně. Krize už jsou podle ní překonány. Ministryně pochybuje, že by premiér Jiří Paroubek našel na její místo "přesvědčenějšího člověka", který by připravoval koncepci v souladu s programovým prohlášením vlády.

Poslední verzi koncepce v pondělí odmítla zdravotnická tripartita. Vládě přijetí materiálu nedoporučila.

Emmerová svou koncepci předložila poprvé loni v listopadu. Původně posilovala roli státu, páteř zdravotnictví mělo tvořit 90 neziskových nemocnic, které by vznikly z nemocnic okresních. Materiál tripartita odmítla a doporučila jeho přepracování.

Podle poslední verze koncepce by konsolidační agentura měla odkoupit část pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny, jejíž deficit v posledních letech roste a nyní činí asi deset miliard korun. O síti zdravotnických zařízení by rozhodovaly kraje ve výběrových řízeních. S vítěznými poskytovateli péče by zdravotní pojišťovny musely uzavřít smlouvu. Peníze vybrané na pojištění by si pojišťovny měly rozdělovat podle skladby svých pojištěnců.

Autor: ČTK, 14.06.05  10:45h