Proti Rathovi stojí deset vlivných svazů

zobrazeno 1737x

Uveřejněno 26. ledna 2006

Praha, 26. 1. 2006

Proti Rathovi stojí deset vlivných svazů

Ještě žádný ministr od roku 1990 nečelil tak velké nespokojenosti vlivné skupiny lidí hájící své zájmy jako David Rath. Do ministerského křesla přitom usedl teprve před třemi měsíci.
Protesty proti ministru Rathovi zahájí dnešní demonstrací lékárníci. "Očekávám účast sedmi set lidí. Nepůjde nám jen o snížení marží. Chceme protestovat proti diktátorskému dohledu, který chce ve zdravotnictví zavést ministr," říká prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.
Lékárníci mají širokou podporu ambulantních lékařů a manažerů menších nemocnic, se kterými založili krizový štáb. Sdružení, která mají celkem 30 tisíc členů, žádají Rathovu rezignaci. Na tom se s nimi shodnou i zdravotnické odbory, které sdružují především 100 tisíc příslušníků nelékařských profesí v nemocnicích a ordinacích.
Protesty zdravotníků podporují, či se sympatiemi sledují hlavní česká odborová centrála, Svaz průmyslu, i organizace pacientů.
Situace je srovnatelná snad jen s událostmi z let 1997 a 1998, kdy před volbami postupně stávkovali učitelé, železničáři a zemědělci. Zástupci profesí však tehdy neměli podporu jiných zájmových skupin.
Zástupce lékárníků Chudoba tvrdí, že další pokusy o jednání s ministerskými úředníky o cenách léků nemají smysl: "Není o čem. Nedokážou vysvětlit, proč rozhodli o změnách marží i úhradách pojišťoven za léky. Nemají žádné analýzy, škrtají jen od oka. Vedle menších lékáren to může poškodit i celé skupiny pacientů." Lékárníci chtějí marže změnit podle promyšlené metodiky. Marže by se měly podobně jako v okolních zemích snižovat jen za drahé léky.


Krizový štáb proti Rathovi

Za lékárníky se postavila všechna sdružení ambulantních lékařů, která protestovala už v říjnu proti ministryni Emmerové.
Společný krizový štáb, který se schází každé úterý, plánuje obrannou strategii proti postupu ministerstva. "Připravujeme protestní akce a chceme informovat, jak změny dopadnou na pacienty," vysvětluje jeden z vůdců, prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.
"Rath a jeho lidé zásadně bourají současný zdravotnický systém. Děje se tak nedemokratickou cestou, když se schvalují zásadní zákony, které neprošly vládou, legislativní radou ani parlamentními výbory," dodává šéf stomatologů.
Krizovému štábu vadí zákony, které ruší systém pojišťoven a zavádějí neziskové nemocnice s monopolem na lůžkovou péči. Třetí hlavní výtkou je pravidlo, podle kterého nesmějí o cenách zdravotní péče jednat profesní sdružení ani pacienti. Místo nich se bude dohadovat ministr zdravotnictví s Českou lékařskou komorou.
Vlivné sdružení ambulantních specialistů chce podle místopředsedy Zorjana Jojka zastavit jako ostatní ukvapené přijímání zákonů, upozorňuje však také na nevýhody, které lékařům přinesla ministerská úhradová vyhláška. "Lékaři se mohou dostat do situace, že budou muset odmítat pacienty především z menších pojišťoven. Zároveň se výrazně omezí možnost posílat klienty například na rentgen. Lékař, který by vyhlášku porušil, zaplatí péči ze svého," říká Jojko.
Poprvé v historii se ke krizovému štábu ambulancí připojila Asociace českých a moravských nemocnic, která si rovněž stěžuje na úhradovou vyhlášku. "Vadí nám i současná podoba zákona o neziskových nemocnicích. Proto budeme s poslanci KDU a ČSSD prosazovat vlastní variantu, která by omezila moc ministerstva," říká Stanislav Fiala z vedení Asociace.


Odbory u Paroubka

Vedle soukromých lékařů a manažerů nemocnic se bouří i zaměstnanci. "Rathovy návrhy diskriminují nelékařské profese v nemocnicích," vysvětluje důvody rozhořčení předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger. Vadí mu i to, zástupci odborů ztratí přístup do správních rad pojišťoven.
"Ministr privatizuje zdravotnictví sám sobě. Levice tím může jen ztratit," varuje Schlanger sociální demokraty.
Schlanger spolu s šéfem odborové centrály Milanem Štěchem včera u premiéra Jiřího Paroubka prosazoval změnu zákonů, které diskriminují odbory a zavádějí politický dohled nad pojišťovnami.
S odbory se shodnou i zaměstnavatelé. "Změny v systému zdravotních pojišťoven mají prvky zestátnění," míní generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška, který chce zákony změnit s pomocí senátorů ODS.
Pacienti zatím důsledky změn po nástupu Ratha nepociťují: "Máme jen zprávy, že se prodlužují čekací doby na operace," říká Tomáš Cikrt, ředitel pacientské organizace Koalice pro zdraví. Přesto obavy z budoucích problémů přiměly pacientské organizace, aby se pokusily sepsat desatero, které je třeba ve zdravotnictví zachovat. "Nejdůležitější je rovnost v přístupu k péči," říká Cikrt.


Kdo protestuje proti Rathovi

Odborový svaz zaměstnanců ve zdravotnictví.
Česká lékárnická komora
Česká stomatologická komora
Sdružení praktických lékařů
Sdružení ambulantních specialistů
Sdružení dětských lékařů
Českomoravská konfederace odborových svazů
Svaz průmyslu a dopravy
Pacientský svaz Koalice pro zdraví
Svaz zdravotních pojišťoven

Kontroverzní právní normy
Ministerské vyhlášky:
Seznam a ceny výkonů
Úhrady pojišťoven za léky v roce 2006
Úhrady pojišťoven za lékařskou péči v roce 2006
Zákony:
Novela zákona o zdravotním pojištění
Zákon o neziskových nemocnicích
Novela zákona o zdraví lidu

Autor: Petr Holub (www.ihned.cz/holub)


Stránky projektu iHNed.cz připravuje Economia OnLine. ISSN 1213-7693. Kontakty.
Copyright © 1996-2005 ECONOMIA a. s., člen skupiny Dow Jones - Handelsblatt.
Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoliv šíření dat bez souhlasu vydavatele je zakázáno.
Economia Online je členem Sekce vydavatelů internetových titulů UVDT.