Vláda schválila oddlužení, dluhů je však víc

zobrazeno 1726x

Uveřejněno 25. srpna 2005

Článek Vláda schválila oddlužení, dluhů je však víc ze serveru www.zdn.cz
Datum vydání článku: 25.8. 2005
Zdroj: Hospodářské noviny


Na mimořádnou dotaci ve výši 3,8 miliardy korun se mohou těšit zdravotní pojišťovny. Včera ji doporučila vláda a v září ji schválí parlament. Pojišťovny však tvrdí, že ani dotace průběžnému zvyšování tempa zadlužování nezabrání. "Splnili jsme jeden z bodů plánu na stabilizaci zdravotnictví financí," řekl po jednání vlády ministr financí Bohuslav Sobotka. Premiér Jiří Paroubek uvedl, že koncem měsíce zkontroluje, jak fungují další stabilizační kroky: "Chci se na to s ministryní zdravotnictví podívat během deseti dnů."


Nikdy nebylo hůř

Vláda včera rovněž schválila materiál o hospodaření pojišťoven v roce 2004. Podle dokumentu měla Všeobecná zdravotní pojišťovna nejvíc závazků po lhůtě splatnosti v historii. Dluh narůstá od roku 2001, kdy vláda pojišťovny úplně oddlužila. Tempo se zvýšilo z 2,5 miliardy v roce 2002 na loňské 3,7 miliardy. "Také letos výdaje rostou rychleji než příjmy a situace je výrazně horší než v roce 2004," říká ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Pojišťovny odhadují, že VZP se letos zadluží nejméně pěti miliardami a celkový dluh dosáhne patnácti miliard. Zdravotníci tak budou dostávat peníze se zpožděním o sedm až osm týdnů.

Experti pojišťoven upozornili na pozoruhodnou skutečnost, že dluhy se zrychlují bez ohledu na mimořádné dotace od vlády, které VZP v posledních třech letech pravidelně dostává.

Pokud budou muset pojišťovny respektovat premiérovy představy, zvýší například v příštím roce paušály nemocnicím o 2,8 procenta. Zároveň se dá očekávat, že rychle vyrostou výdaje například za léky a drahé operace. Ředitel Gajdáček předpokládá, že celkem výdaje porostou o 8,1 procenta, o dvě a půl procenty víc než příjmy.


Dluhy VZP by tak mohly překročit dvacet miliard.

Paroubek o údajích pojišťoven pochybuje, situaci ale ověří při návštěvě Ministerstva zdravotnictví.


Nejistota v příštím roce

Premiér zároveň připustil, že otázka, jak budou pojišťovny platit v příštím roce, zůstává otevřená.

"S nemocnicemi se zřejmě na vyšším paušálu nedohodneme," potvrzuje Gajdáček. V tom má stejný názor se Stanislavem Fialou z Asociace českých a moravských nemocnic: "Pojišťovny výdaje dobrovolně nezvýší. Prohlášením premiéra ale na sebe vzal stát závazek, že peněz víc bude," říká Fiala. Vyšší dotaci pro zdravotníky pojišťovnám dosud nařizoval ministr zdravotnictví vyhláškou. Paradoxně právě včera vláda v materiálu o hospodaření pojišťoven uznala, že ministerské vyhlášky jsou hlavní příčinou dluhů VZP.

Větší překážkou na této cestě je však stanovisko vládní legislativní rady, která upozornila ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou, že nemá právo vyhlášky vydávat. Ministryně reagovala tím, že poslala vládě novelu zákona o zdravotním pojištění, který ji k vydávání vyhlášek zmocňuje. Návrh ale dorazí do vlády až v září a letos ho sněmovna nestihne schválit. Už proto, že norma obsahuje další kontroverzní paragrafy: například vláda by měla namísto poslanců jmenovat ředitele pojišťoven. "Novela zákona umožní vydat vyhlášku až v druhém pololetí 2006," připouští tiskový mluvčí ministerstva Vítězslav Klíma.


Dlouhodobě bez pravidel

"Sněmovna schválí mimořádnou dotaci 3,8 miliardy, ale novelu zákona o pojištění letos nestihne," potvrzuje poslanec Josef Janeček (KDU-ČSL). O zdravotnické finance se však nebojí: "Je před volbami, a vláda opět nasype do systému další peníze." Podle Janečka systém funguje dlouhodobě bez pravidel a peníze se rozdělují podle toho, co prosadí jednotlivá lobby. Zatím žádná vláda neměla odvahu pravidla stanovit a zavést kontrolu, jak se peníze využívají.


Vláda a zdravotnictví - plány a realita

Dluhy Všeobecné zdravotní pojišťovny

Z mimořádné dotace 3,8 miliardy korun dostane Všeobecná zdravotní pojišťovna celé tři miliardy. Její dluhy se tak udrží na loňské úrovni 9,4 miliardy korun.
Pojišťovny oficiálně oznámily, že dluh VZP přesto letos dosáhne 15 miliard.


Platy lékařů

Platy lékařů v nemocnicích se v září zvýší o 8 procent.
Nemocnice oznámily, že na zvýšení platů nemají peníze.


Transformace nemocnic

Kraje nesmějí převádět své nemocnice na akciové společnosti do té doby, než sněmovna přijme zákon, který umožní vznik neziskových nemocnic.
Kraje, které to dosud neudělaly, schválí převod nemocnic na akciové společnosti v září. Po neúspěchu ve sněmovně vzniká nová verze zákona o neziskových nemocnicích.


Financování zdravotnictví v roce 2006

Pojišťovny zvýší dotace zdravotníkům o 2,8 procenta proti roku 2005.
Stát však zatím nemá nástroj, kterým by pojišťovny ke zvýšení donutil.


Reforma systému

Vláda do voleb schválí návrh reformy zdravotnictví, která by zabránila, aby se systém dál zadlužoval.
Vláda vzala plán ministryně Emmerové pouze na vědomí. Podle dostupných údajů dluhy rostou stále rychlejším tempem.


Petr Holub, Hospodářské noviny