Paroubek: výdaje na zdravotnictví nebudou vyšší než letos

zobrazeno 1968x

Uveřejněno 6. října 2005

Paroubek se večer se zástupci zdravotních pojišťoven dohodl na tom, že výdaje na zdravotnictví by v příštím roce neměly překročit letošní úroveň.

Paroubek: výdaje na zdravotnictví nebudou vyšší než letos
Publikováno dne: 6.10. 2005 Zdroj: ČTK



PRAHA - Českou republiku čeká ve čtvrtek stávka soukromých lékařů. Premiér je sice opakovaně vyzval, aby od protestu upustili, většina praktických lékařů z celé republiky je ale odhodlána zavřít na tento den ordinace a někteří se chystají do Prahy na demonstraci před ministerstvo zdravotnictví. Paroubek se večer se zástupci zdravotních pojišťoven dohodl na tom, že výdaje na zdravotnictví by v příštím roce neměly překročit letošní úroveň. Dosud přitom každoročně stoupaly, což ale stejně nezabránilo tomu, aby se české zdravotnictví znovu propadalo do dluhů - s asi desetimiliardovým deficitem se potýká i teď. "Dohodli jsme se, že základní metodou bude šetření," řekl dnes po jednání s šéfy správních rad pojišťoven Paroubek.

Soukromí lékaři si dlouhodobě stěžují na to, že pojišťovny jim platí pozdě, což ohrožuje ekonomické přežití ordinací - proto jdou do stávky. Na vině je však podle soukromých lékařů ministerstvo. Pojišťovny tvrdí, že ministerstvo jim vyhláškami nařizuje, aby platily víc, než vyberou na pojistném.

Premiér se se zástupci pojišťoven shodl i na tom, že ministerstvo příští rok nevydá vyhlášku o úhradách, takže nebude nařizovat pojišťovnám, kolik mají za péči platit. Stát chce také zmrazit výdaje na léky, nesmí to ale poškodit pacienty.
Pojišťovny by podle něj měly obnovovat smlouvy jen s nemocnicemi a lékaři, kteří dostojí měřítkům kvality. Tato měřítka ale zatím žádný zákon nestanovuje.


O úsporách na lécích či uzavírání smluv jen s dobrými lékaři hovoří politici již řadu let, zalužení zdravotnictví ale zatím dál narůstalo. Ministerstvo zdravotnictví v předvečer stávky oznámilo, že do pojišťoven posílá kontrolu, aby prověřila jejich hospodaření. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová soudí, že pojišťovny se snaží svalit vinu za současné problémy na ministerstvo.

Prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath tvrdí, že ČLK našla cestu, jakou by se lékaři mohli rychle dostat k penězům, které jim dluží zdravotní pojišťovny. Z prvních ohlasů se ale zdá, že nepůjde o plošné řešení a využije ho jen menší část zdravotníků. Rath prohlásil, že lékaři by mohli zhruba do dvou týdnů dostat peníze, které jim nevyplatily pojišťovny. Pohledávky v plné výši by od nich měl odkoupit Český inkasní servis (ČIS). Podle Ratha komora s finanční společností podepíše smlouvu o odkupu a inkasní servis pak začne od pojišťoven pohledávky vymáhat soudně. Jednatel ČIS sice potvrdil, že jeho firma s nabídkou přišla, nepočítá však podle něj s odkupem dluhu za stamiliony, ale pouze za miliony korun. Očekává minimální zájem lékařů. Lékaři, kteří zatím přesné podmínky neznají, skutečně vyčkávají nebo se snaží dohodnout si odkupování jinde.

Českým zdravotnictvím ročně proteče zhruba 200 miliard korun. Ačkoli výdaje rok od roku stoupají a stát se navíc snaží schodky opakovaně "záplatovat" jednorázovými dotacemi, zdravotnictví se vždy znovu propadne do dluhů.

Současný deficit zdravotního pojištění překročil deset miliard korun, do konce roku dosáhne 12 miliard a nezmění-li se nic, poroste v příštím roce dál.

Ke čtvrtečnímu protestu se hodlá připojit většina soukromých lékařů. Pacienti, kteří budou potřebovat neodkladnou péči, se tak budou muset obrátit na nemocnice, pohotovosti, záchrannou službu či některé dětské ordinace.



NA ČEM SE DOHODLY POJIŠŤOVNY A MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ:


Náklady pojišťoven se v roce 2006 nezvýší
Proto Ministerstvo zdravotnictví nevydá novou úhradovou vyhlášku, která by ceny mohla zvýšit. Zároveň Poslanecká sněmovna schválí do konce prosince pojistné plány pojišťoven na příští rok. Podle těchto plánů budou pojišťovny uzavírat smlouvy s lékařskými zařízeními na rok 2006.


Zmrazí se výdaje na léky
Nová léková vyhláška sníží po dohodě ministerstva a pojišťoven výši úhrad za léky, aby nárůst spotřeby neohrozil stabilitu systému.


Změny v síti zdravotnických zařízení
Síť nemocnic i ordinací se omezí, nesmí však dojít k omezení kvality ani dostupnosti péče.


Zvýší se dotace za státní pojištěnce
Stát zvýší dotaci za své pojištěnce (důchodce, matky, nezaměstnané) nejméně o 5 miliard. To je o 2,6 miliardy víc, než premiér Jiří Paroubek původně slíbil v červenci. Spolu se zaplacením pohledávek pojišťoven u státních podniků tak vláda vloží do systému mimořádnou dotaci 8,8 miliardy korun.


Stoupnou mzdy lékařů a dalších zdravotníků
Výrazný nárůst bude po revizi seznamu výkonů v červenci 2006 nebo v lednu 2007.


ČTK