Pojišťovny platí nemocnicím pozdě

zobrazeno 1648x

Uveřejněno 28. srpna 2005

Článek Pojišťovny platí nemocnicím pozdě ze serveru www.zdn.cz
Datum vydání článku: 26.8. 2005
Zdroj: Deník Lučan


Nemocnice v Lounech a Žatci mají stále problémy s pozdními platbami od zdravotních pojišťoven. Nemocnice v Žatci kvůli tomu platí některým svým dodavatelům později. V Lounech zase uvažují, že finanční výpadky budou řešit bankovním úvěrem.

Problém se týká celého českého zdravotnictví. Zdravotní pojišťovny dostávají od zaměstnavatelů pojištění za své pracovníky, mnozí z nich jej ale z různých důvodů neplatí, nebo platí pozdě.

Jen největší tuzemská pojišťovna, VZP, má u neplatičů pohledávky včetně penále během 12 let existence 26 miliard korun. Pojišťovny kvůli tomu zase platí později nemocnicím za ošetřené pacienty a těm se zase nedostává peněz na platby svým dodavatelům. Problémy s pozdními platbami mají také lékaři ze soukromých ordinací. "Je to obecný stav českého zdravotnictví. Pokud se neprovede nějaká zásadní reforma, bude to stále problém, " uvedl Petr Landa, ředitel lounské nemocnice. Podle jeho slov dominantní pojišťovna na trhu, VZP, platí lounské nemocnici 30 až 50 dní po lhůtě splatnosti.

"My si ale nemůžeme dovolit platit našim lékařům pozdě mzdy nebo dodavatelům peníze za energie. Tento rozdíl musíme překlenout. Zatím to řešíme z finančních zdrojů v rámci naší společnosti Nemocnice svaté Alžběty, ale uvažujeme, že bychom si v bance otevřeli třeba kontokorentní úvěr," sdělil. Nemocnice by pak ale musela vydat další peníze na bankovní úroky. "Lounská nemocnice nemá v současné době žádné závazky po lhůtě splatnosti," řekl Jiří Macháček, jednatel Nemocnice svaté Alžběty.

Pozdní platby od pojišťoven dostává i žatecká nemocnice. "V poslední době máme ale velice dobré vztahy s VZP, u které žádné pohledávky po lhůtě splatnosti už nemáme. Naopak, velké problémy začínáme mít s malými pojišťovnami. Ty nám dluží řádově stovky tisíc korun," řekla včera Zdeňka Hauswirthová, ředitelka žatecké nemocnice. Zdravotnické zařízení pak například dodavatelům benzínu platí až po delší době - po pěti, šesti měsících. "Například platy zaměstnancům a náklady za energie ale platíme řádně," dodala.

V prvním pololetí musely české zdravotní pojišťovny platit podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví víc, než kolik měly z výběru pojistného. Rozdíl mezi jejich příjmy a výdaji tak dosáhl deseti miliard, pokud budou ceny platit i pro druhé pololetí, stoupne rozdíl podle mluvčího VZP Jiřího Suttnera až na 15 miliard. Zpoždění plateb nemocnicím se tedy dále prodlouží. "Velké problémy máme s malými pojišťovnami. Ty nám řádově dluží stovky tisíc korun," řekla včera Zdeňka Hauswirthová, ředitelka žatecké nemocnice.


Petr Kinšt, Deník Lučan