Magnetická rezonance bude i v Boleslavi

zobrazeno 1708x

Uveřejněno 22. srpna 2005

Zdroj: Nymburský deník

Článek Magnetická rezonance bude i v Boleslavi ze serveru www.zdn.cz
Datum vydání článku: 22.8. 2005
Zdroj: Nymburský deník


Vedení Klaudiánovy nemocnice chce koupit přístroj na vyšetření magnetickou rezonancí. Pacientům to udělá radost: teď totiž musí na nejbližší možné vyšetření jezdit do Prahy nebo do Liberce. Čekací lhůty jsou až deset týdnů. "Jsme přece oblastní nemocnice. A ta by magnetickou rezonanci měla mít, protože se mimo jiné také podle toho určuje kvalita zdravotnického zařízení," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Pořízení přístroje ale přijde až na 50 milionů korun. A na to mladoboleslavská nemocnice teď nemá peníze.

"Musíme hledat jiné zdroje. Jednou z možností by byly například dotace.

Přemýšlíme také o úvěru nebo spolupráci se soukromým kapitálem," uvedl Řičář. Vše je zatím v jednání. Přesto má vedení nemocnice hlavní cíl - přístroj by měl být co nejdříve v Mladé Boleslavi a pacienti už nebudou na vyšetření tak dlouho čekat. O umístění přístroje už mají v nemocnici také jasno. V přístavbě chirurgického pavilonu nemocnice totiž bylo už před lety na magnetickou rezonanci myšleno. Prostor na nový přístroj už jen čeká.
"Samozřejmě tento přístroj musí obsluhovat speciální tým. Odborníků je v republice jen několik. Nám se ale podařilo jednoho kontaktovat. Teď s ním jednáme o spolupráci," potvrdil Oldřich Šlégl, náměstek pro lékařskou péči Klaudiánovy nemocnice.

Vyšetření magnetickou rezonancí dokonale diagnostikuje onemocnění kloubů. "Dokáže najít prasklý zkřížený vaz v koleně," uvádí na příkladu Šlégl a dodává, že přístroj nelze nahradit žádným jiným způsobem. Magnetická rezonance tak odborníkům poskytne dokonalou a rychlou diagnostiku. Navíc se v současné době bez magnetické rezonance neobejde neurochirurgie a neurologie.


Hana Koišová, Nymburský deník