Premiér mění záchranný plán

zobrazeno 1500x

Uveřejněno 16. června 2005

Premiér mění záchranný plán ze serveru www.zdn.cz
Datum vydání článku: 16.6. 2005
Zdroj: Hospodářské noviny


Sám premiér Jiří Paroubek navrhl vládě, aby neschválila plán záchrany zdravotnických financí. Ministryni Miladě Emmerové pak už po svém ranním setkání s předsedou odborové centrály Milanem Štěchem a šéfem zdravotnických odborářů Jiřím Schlangerem doporučil, aby plán přepracovala.


"Půjde o kosmetické úpravy," tvrdí Paroubek. Sám ale připustil, že jedním z detailů je částka deseti miliard, kterou chtějí jako mimořádnou dotaci od státu na příští rok zdravotní pojišťovny.


Odbory totiž premiéra upozornily, že ministryně nepředložila reálná čísla. Emmerová doporučuje, aby stát od pojišťoven odkoupil nedobytné pohledávky za 3,8 miliardy korun a napřesrok zvýšil dotaci za státní pojištěnce o 2,3 miliardy.


Výdaje pojišťoven na zdravotní péči se sice do konce roku 2006 zvýší o 10 miliard, v příštím roce však podle Emmerové bude možné ušetřit nejméně osm miliard na lécích a tři miliardy uspoří lepší využití zdravotní techniky.


"Problémem je, že výdaje se zvýší pojišťovnám, za léky a techniku ale ušetří nemocnice," vysvětluje hlavní námitku Schlanger.


Za věrohodnější považuje šéf zdravotnických odborů výpočty pojišťoven: čtyři letošní miliardy od státu udrží podle nich dluh v současné výši deseti miliard. Pokud se ale nemá v příštím roce dluh zdvojnásobit, musí stát za své pojištěnce doplatit víc, než navrhuje Emmerová. Mělo by jít o 10,2 miliardy.


Paroubek atak na státní rozpočet odmítá. "Je pravda, že stát platí málo, navýšit částku ale nemůže najednou," říká. Dokud se spor o miliardy nevyřeší, nemůže premiér uskutečnit "páteční" dohodu ze 3. června, v níž se zavázal zvýšit mzdy lékařům o osm procent a nemocnicím dotace o tři procenta proti prvnímu pololetí.

Nový seznam stabilizačních opatření pro zdravotnictví má ministryně dokončit do této neděle, kdy Paroubek vystoupí v televizní debatě s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Předtím musí nový plán konzultovat s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Vláda včera řekla, že seznam opatření projedná za dva týdny. Celkovou koncepci zdravotnictví pak vzala na vědomí.

Odboráři tvrdí, že ani po jejich kritice není dohoda z 3. června mrtvá. "Jen jsme vyjádřili pochybnosti, jestli její aktéři a předložené materiály byly dost odpovědné," říká Schlanger. Podle jeho názoru problém nepůjde vyřešit bez výrazného zvýšení státních dotací.


Paroubek naopak podpořil snahu Emmerové mít větší kontrolu nad pojišťovnami.

"Ministryně nese politickou odpovědnost za resort, většinu peněz však kontroluje VZP. Je jasné, že stát musí mít větší vliv," řekl premiér, který však zatím nevysvětlil, jak hodlá stát vůči pojišťovnám posílit.


Emmerová doporučuje, aby pojišťovny nesměly v příštím roce rozhodovat o tom, kterým nemocnicím nabídnou smlouvu na příštích pět let. Připravuje zákon, podle něhož budou smlouvy uzavírat na příkaz státu a krajů.


Útok na pojišťovny odmítá stínový ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. Včera Julínek doporučil, aby premiér dohodu z 3. června zrušil. "I kdyby stát pojišťovnám připlatil, stejně dohoda hrozí tím, že se v příštím roce sníží objem zdravotní péče o deset až dvacet miliard," řekl.


Petr Holub, Hospodářské noviny