Vláda vzala na vědomí očekávanou koncepci zdravotnictví

zobrazeno 1512x

Uveřejněno 16. června 2005

Další "hra na budoucnost"

Vláda vzala na vědomí očekávanou koncepci zdravotnictví



PRAHA - Vláda dnes večer vzala na vědomí koncepci zdravotnictví na léta 2005 až 2009, která má mimo jiné stabilizovat finanční situaci resortu. Krátkodobá opatření, jejichž cílem má být rychlé snížení výdajů zdravotnických zařízení a zároveň jejich oddlužení, probere ale kabinet znovu za dva týdny.
"Za čtrnáct dní budou stabilizační opatření předložena znova a domnívám se, že budou schválena," řekla ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) novinářům. S výsledkem dnešního zasedání je prý spokojena. Do dvou týdnů chce ještě vyladit tabulku příjmů a výdajů ve zdravotnictví.

Zdravotnictví staví koncepce jako veřejnou službu. Podle Emmerové je dokument jakousi filozofií, kterou uvedou v praxi ještě do konce tohoto volebního období návrhy jednotlivých zákonů. Proto ministři dnes text podle Emmerové neschválili, pouze vzali na vědomí. Důležitější bude až jejich hlasování přímo o zákonech, tvrdí ministryně.

Koncepce nezvyšuje spoluúčast pacientů a má ambici zlepšit zdravotní stav občanů a zvýšit práva pacientů. Jedním z vylepšení, které navrhuje, jsou například elektronické zdravotní knížky. "Musí se dbát na správné hospodaření v pojišťovnách, musí se dbát na to, aby se neplýtvalo diagnostickou a léčebnou péčí, aby lékaři nepředepisovali zbytečně mnoho léků," shrnula ministryně, k čemu by nové zákony měly přispět.

Dlouho připravovaný materiál počítá například s částečným oddlužením Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), spravedlivějším rozdělováním pojistného nebo s tím, že o síti zdravotnických zařízení by měly rozhodovat kraje ve výběrových řízeních.

Emmerová ještě před zasedáním kabinetu řekla, že i kdyby ve vládě nebo později v parlamentu s koncepcí neuspěla, neodstoupí. Podpořil ji i premiér Jiří Paroubek (ČSSD), který dokument označil za kvalitní.

Koncepci tento týden kritizovala zdravotnická tripartita, která vládě doporučila materiál odmítnout. Po dnešním jednání s premiérem a ministryní ale už byli odboroví předáci smířlivější. "My sice máme na některé věci jiné názory, ale to samozřejmě neznamená, že je tady absolutní rozpor," uvedl předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger.

Dílčí výhrady měly ke koncepci, především k její ekonomické části, i vicepremiér Martin Jahn či ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jahn navrhl oddělit od koncepce krátkodobá stabilizační opatření. Ve stabilizačních opatřeních ministryně navrhla řadu úspor - chce například omezit zbytečná vydání za léky, upravit síť zdravotnických zařízení či zavést stoprocentní přerozdělení pojistného mezi pojišťovnami. Počítá i se zvýšením odvodů státu za děti, důchodce a nezaměstnané.

Autor: ČTK. (ČTK)
23:13 - 15.06.2005