Tiskové prohlášení prezidenta České lékařské komory

zobrazeno 1555x

Uveřejněno 10. června 2005

To se nám to rozjíždí... Vyjádření k postupu tzv. zdravotnické tripartity.


Tiskové prohlášení prezidenta České lékařské komory  ke stanovisku „zdravotnické tripartity“.



Někteří členové tzv. zdravotnické tripartity, jmenovitě dr. Schlanger, se postavili proti dohodě podepsané 3. 6. 2005 premiérem Paroubkem, ministryní zdravotnictví Emmerovou, Asociacemi nemocnic, ČLK, LOK, zástupci soukromých lékařů a zástupci zdravotních pojišťoven.

Zaměstnavatelé byli na tomto jednání jednoznačně zastoupeni čelnými představiteli asociací nemocnici a řediteli zdravotních pojišťoven. Jde o organizace, jež na tripartitě tvoří skupinu „zaměstnavatelů“ ve zdravotnictví. Dr. Schlanger byl, dle našeho soudu, zastoupen ředitelkou ing. Musílkovou, jejíž zájmy Oborový svaz zdravotnictví a sociální péče vytrvale hájí. Vysvětlujeme si to tím, že předseda správní rady VZP dr. Richard Schwarz působil s dr. Schlangerem jako jednatel ve společnostech, které mají údajně spravovat majetek tohoto Odborového svazu. Dále místopředsedkyně tohoto svazu je členkou správní rady VZP. Z našich předchozích zkušeností plyne, že stanoviska dr. Schlangera jsou konformní se stanovisky vedení VZP a tudíž jeho stanovisko bylo na jednání u premiéra jednoznačně zastoupeno.

ČLK zásadně nesouhlasí, aby byla VZP zastoupena na jednáních několikrát a její názor byl současně tlumočen jako stanovisko odborů.

ČLK vyslovuje politování nad tím, že dr. Schlanger dlouhodobě nehájí zájmy zdravotnických zaměstnanců, ale zájmy managementu VZP.

Poskytuje dr. David Rath