Paroubek ustupuje pojišťovnám

zobrazeno 1458x

Uveřejněno 9. června 2005

Paroubek ustupuje pojišťovnám. Ze serveru www.zdn.cz
Datum vydání článku: 9.6. 2005
Zdroj: Hospodářské noviny


Páteční Paroubkův plán na záchranu zdravotnických financí nefunguje. Shodly se na tom ve středu asociace nemocnic a pojišťoven. Pokud se mají zdravotnické dluhy udržet do konce roku 2006 na současné úrovni 10 miliard, nebude prý stačit šestimiliardová finanční injekce, kterou Paroubek slíbil.


Podle dohody má Paroubek poslat čtyři miliardy do konce roku a další dvě v roce 2006. Pokud se ale odloží reformy, bude v roce 2006 nutná mimořádná dotace deseti miliard, aby se dluhy nezhoršily.

Pojišťovny a nemocnice proto nabízejí plán úspor. "Vláda musí zrušit chystanou lékovou vyhlášku, která by zvýšila dluhy o další čtyři miliardy. Za druhé, pokud nemocnice překročí strop výdajů domluvený s pojišťovnami, nedostanou žádné peníze," shrnuje doporučení ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Premiérovi pojišťovny předloží svůj návrh za týden.

Jejich argumenty podporují kromě nemocnic také zdravotnické odbory. "Páteční jednání byla blamáž. Kdyby zdravotníci postupovali podle dohody, dluhy se prohloubí," říká předseda Odborového svazu zaměstnanců ve zdravotnictví Jiří Schlanger. Požaduje také, aby vláda o návrhu jednala s odbory a podnikateli na tripartitě.

Páteční dohodu dnes hájí jen menší Lékařský odborový klub a lékařská komora. Podle ekonoma komory Martina Kunšteka stojí za protesty opoziční ODS, která nechce řešit dluhy až po volbách.  Především pod tlakem odborů a podnikatelů přistoupil Paroubek na další jednání o argumentech pojišťoven. Debatu o financích nevylučuje ani ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. "Podle našeho názoru k dohodě došlo. Teď jsou na tahu pojišťovny, aby vysvětlily, co se jim nelíbí," říká její mluvčí Jana Kocová. O Paroubkově postupu mají pochybnosti také spojenci ve vládě.

Na včerejším koaličním jednání lidovci odmítli šestimiliardové oddlužení do té doby, než ministryně předloží dosud jen slibované úsporné kroky.  "Chceme vidět konkrétní návrh na omezení sítě nemocnic a výdajů na léky," říká vyjednávač KDU-ČSL Josef Janeček. Musí být podle něho zřejmé, že systém se po škrtech nebude dál zadlužovat.


Hospodářské noviny