Paroubek je šokován postojem pojišťoven

zobrazeno 1545x

Uveřejněno 8. června 2005

A jak teď dál??????

Článek

Paroubek je šokován postojem pojišťoven k dohodě ze serveru www.zdn.cz
Datum vydání článku: 8.6. 2005
Zdroj: Právo


Premiér Jiří Paroubek je postojem zdravotních pojišťoven k páteční dohodě o stabilizaci zdravotnictví a přidání peněz lékařům velmi zklamán. "Slyšel jsem vyjádření Jaromíra Gajdáčka ze zaměstnaneckých pojišťoven a byl jsem šokován," řekl premiér Paroubek. Dodal, že šok zažil vlastně ve dvou rovinách.

"Ředitelka VZP Jiřina Musílková při jednáních navrhla, že by bylo možné, aby pojišťovny zveřejňovaly pracoviště podle kvality služeb. Vzal jsem to na vědomí. Pan Gajdáček v rozhlase ale klidně řekl, že je k tomu potřeba změnit několik zákonů a že oni to vlastně ani dělat nemohou. To byla jedna z věcí, kterou jsem považoval za součást dohody," řekl premiér.

Druhá věc, která ho šokovala bylo vyjádření pojišťoven k deficitu zdravotního pojištění.

"Pan Gajdáček se vyjádřil tak, že je deset miliard korun deficit. Ale zároveň je šest miliard na rezervních účtech zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Tedy systém je chybně nastaven. Pan Gajdáček ale hovoří jen jednostranně, že je deficit. To není pravda. Jsou také přebytky u zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Je to matení veřejnosti," řekl premiér. Dodal, že zdravotní pojišťovny "jeden týden něco říkají a druhý to neplatí, levá ruka neví, co dělá pravá. Mohu je brát vážně? Ať nematou veřejnost," uvedl Paroubek.

Prohlášení zdravotních pojišťoven ho vede k tomu, že se znovu chce sejít se všemi účastníky zdravotního systému. "Jsem velice zklamán jak někteří z nich vystupují. Především pojišťovny, které mají největší podíl na problémech celého oboru." Kdy jednání bude, ale neuvedl.


Pojišťovny s odstupem

Zástupci zdravotních pojišťoven už po pátečním jednání ve Strakově akademii dávali najevo svůj odstup od závěrů schůzky mj. tím, že jejich závěry vzali pouze na vědomí a nepodepsali je. Oznámili, že je předloží svým správním radám.

Podle Gajdáčka bude slib navýšení mezd zdravotníkům znamenat další odklad plateb lékařů. "Paroubkova dohoda bude znamenat navýšení výdajů jen u zaměstnaneckých pojišťoven o jednu miliardu letos ve druhém pololetí a více než 2,6 miliardy v roce 2006".


Schlanger žádá velkou tripartitu

Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger, který se nezúčastnil schůzek u premiéra Paroubka, tvrdí, že z jednání byli vynecháni někteří klíčoví "hráči" a myslí tím svůj svaz a zaměstnavatele. Žádá schůzi velké tripartity, kde by měli být vrcholní představitelé zaměstnanců, zaměstnavatelů a vlády. Podle něj páteční dohoda s premiérem Paroubkem růst platů zdravotníků nezaručuje a může dluh českého zdravotnictví spíš prohloubit.

S tím ale nesouhlasí Asociace českých a moravských nemocnic. "Nezpochybňujeme právo předsedy vlády vybrat si, s kým bude jednat o zdravotnictví," píše se v jejich prohlášení. Asociace "považuje uzavřenou dohodu za platnou a legitimní."


Do vlády nejdříve za týden

Ministerstvo zdravotnictví nyní odesílá do vlády jak koncepci zdravotnictví, tak návrh kroků, které mají zdravotnictví pomoci a byly dohodnuty u premiéra. Vláda je ale bude projednávat nejdříve příští týden, možná až přespříští.

Václav Pergl, Právo


--------------------------------------------------------------------------------

REAKCE ČTENÁŘŮ ZDN.cz

MUDr. Jan Brazda

Pojistovny opet vyhrozuji zpozdovanim plateb lekarum. Jedna se vlastne o jakysi druh novodobeho otroctvi. Coz takhle zpozdit panu Gajdackovi plat o pul roku? Co se tyce pana Schlangera - on i jeho odbory jsou pro lekare zcela zbytecne. Lekare zastupuje Lekarsky Odborovy Klub (LOK).