Jedenáct nemocnic skrývá díky vládě své dluhy

zobrazeno 1486x

Uveřejněno 2. června 2005

Podivuhodný návrat ke způsobu hospodaření státních podniků 70tých let


Článek Jedenáct nemocnic skrývá díky vládě své dluhy ze serveru www.zdn.cz
Datum vydání článku: 2.6. 2005
Zdroj: Hospodářské noviny



Účetnictví jedenácti velkých státních nemocnic znemožňuje určit, jaké jsou jejich skutečné dluhy. Nemocnice přitom "pumpují" systém pojišťoven i rozpočet o miliardy.


Ministři financí a zdravotnictví jim proto nařídili účetní trik, kterým své dluhy smažou - umožnili jim neúčtovat odpisy. Podle statistiky Ministerstva zdravotnictví byl minulý rok pro nemocnice nejlepší od polistopadových reforem. Přímo řízené nemocnice vykázaly zisk zhruba miliardu, krajské vydělaly o miliardu víc. Praxe ale naznačuje něco jiného. V první polovině roku nařídila ministryně zdravotnictví Milada Emmerová pojišťovnám, aby zaplatily nemocnicím o jeden a půl miliardy víc než loni.


A zítra budou o totéž nemocnice žádat premiéra Jiřího Paroubka i pro druhé pololetí. Na podzim bude ve sněmovně k vidění tradiční rituál - poslanci při jednání o rozpočtu požádají o mimořádné dotace na opravu budov a nové přístroje v nemocnicích.  "Údaje o hospodářském výsledku jsou zavádějící," říká ředitel Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala, reprezentující krajské ústavy. O tom, že statistika popisuje skutečný stav, pochybuje i Pavel Horák z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.


Stížnost účetních

Skvělý hospodářský výsledek vloni umožnila vyhláška ministra financí Bohuslava Sobotky, která zbavila nemocnice povinnosti odepisovat svůj majetek. Protože nemusí šetřit na opravy a nové investice, papírově se tím zbavily dluhů. Vyhlášku kritizovali experti na účetnictví. "Zkresluje to účetní hospodářský výsledek, nepodává to věrný obraz o hospodaření," říká daňová poradkyně - její firma spolupracuje s nemocnicemi, proto si nepřála zveřejnit jméno. Ministerstvo financí vyhlášku hájí tím, že nemocnice stejně na odpisy neměly: "Přizpůsobili jsme účetnictví faktickému stavu," říká tiskový mluvčí Marek Zeman.

Jedenácti největším nemocnicím, které přímo řídí, pak ministryně Emmerová poslala pokyn, aby podle vyhlášky postupovaly. "Ústavy měly neuhrazené ztráty z minulých let, a z naší strany byla snaha tuto situaci řešit," vysvětluje její mluvčí Jana Kocová. Fakticky přitom záleželo na každém z ředitelů, jestli využije možnosti zlepšit své účetnictví a zruší nebo omezí Fond reprodukce.


Kde vzít na opravy

Nejvíc vylepšila účetnictví nemocnice v Ostravě, která zmenšila fond reprodukce o 745 miliónů, následovaly nemocnice v Brně-Bohunicích, pražská Bulovka a Thomayerova nemocnice. Tuto možnost neměli v Praze na Královských Vinohradech a v Brně v nemocnici U svaté Anny, kde reprodukční fond prakticky zrušili už dřív.

Podle ředitele Fialy je postup vlády riskantní: "Zvyšuje nebezpečí, že ústavy budou chátrat rychleji než dosud." Nemocnice musí podle něj fungovat jako továrny, které do odpisů ukládají až pětinu svého obratu. Zdravotnická zařízení to nedělají, a tím vzniká vnitřní dluh v řádu miliard korun ročně. Lidovecký poslanec Janeček potvrzuje, že vláda chtěla smazat dluhy, aby vzala nemocnicím argument pro státní dotace: "Dřív se ředitelé snažili být spíš ve ztrátě - jejich dluhy vždy někdo uhradil. Nemocnice se špatnými výsledky pak často zářily novotou."

O postupu vlády naopak pochybuje expert ČSSD Jaroslav Krákora: "Nebezpečí, že by peníze na obnovu chyběly, skutečně hrozí." Opoziční ODS se obává, že skryté dluhy bude muset řešit příští kabinet. "Nabízí se otázka, jestli vyhláška neměla z nemocnic vytvořit předvolební Potěmkinovu vesnici," odsuzuje vyhlášku stínový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Aleš Vojíř, Petr Holub, Hospodářské noviny