Další článek z PRÁVA, 04.02.05 = redaktor Pergl, zdroj stejný jako v HN. Jak zareagují patologové??

Protirakovinový program pokračuje

PRAHA - Ministerstvo zdravotnictví vyvrátilo některé informace, že ministryně zdravotnictví Milada Emmerová rozpustila komisi, která připravovala kampaň proti rakovině dělohy, a tím ohrozila celý program.
     „Komise rozpuštěna nebyla. Pouze v ní došlo k personálním změnám a rozšíření o tři nové členy. Pilotní projekt pokračuje,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Věra Čarná.
     Podle některých informací ministryně ustoupila lobbistickým tlakům.

Byly vybrány tři laboratoře

     Odborníci, kteří program připravovali, chtěli, aby vzorky gynekologové posílali jen do větších laboratoří, ale Emmerové prý vadí, že by o práci přišli patologové z menších pracovišť. Ti prý ale dost často nerozpoznají počínající rakovinu.
     Čarná k tomu Právu řekla, že pro zkušební projekt byly vybrány tři laboratoře, z toho dvě v Plzni a jedna v Havířově.
     „Až se bude zavádět prevence rakoviny děložního hrdla pro celou ČR, musí laboratoř podat žádost o zařazení do programu. Ministerstvo ji pak posoudí a vydá příslušný certifikát,“ sdělila Čarná. Ujistila, že komise v novém složení připravuje spuštění takového programu pro celou republiku. To by mělo být zřejmě na podzim letošního roku, kdy skončí zkušební projekt.

(per)

Kontakty:     Šéfredaktor Zdeněk Porybný, zástupci šéfredaktora Lubor Kazda, Robert Dengler, Michal Rižák. Redakce Práva a administrativa Borgis, a. s., 121 50 Praha 2, Slezská 2127/13, pošt. přihrádka 162, telefon 221 001 111.