VZP přes soukromou firmu kupuje vlastní dluhy

zobrazeno 1431x

Uveřejněno 25. ledna 2005

PRAHA - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) najala podle nejnovějšího vydání časopisu Týden factoringovou společnost Cash Reform, která už přes rok nabízí zdravotnickým zařízením odkup dluhů pojišťovny. Podle právníků tak obchází zákon, který říká, co a komu může VZP platit, uvedl časopis. VZP popírá, že by firma Cash Reform mohla jednat jejím jménem.

Záznam rozhovoru:
Jiřina Musílková online
"Postoupení pohledávek je běžný právní postup ve všech oblastech. Pojišťovna si tuto firmu nenajala, jen jsme se pokusili dohodnout, že v případě, když někdo postoupí naši pohledávku, nebude nám do šedesáti dnů do jejího zaplacení účtováno penále," tvrdí v Týdnu ředitelka VZP Jiřina Musílková.

Časopis má ale k dispozici kopii "rámcové smlouvy o spolupráci" z ledna loňského roku, kterou Musílková podepsala. Záhlaví smlouvy podle časopisu dokazuje, že pojišťovna se soukromou firmou při odkupu vlastních dluhů opravdu spolupracuje. Cash Reform má podle ní postupovat tak, aby "žádným způsobem nebyla dotčena práva a oprávněné zájmy VZP".

Pražský advokát Aleš Růžička Týdnu řekl, že VZP takovou smlouvu nemůže vůbec uzavřít. "Práva a povinnosti VZP se řídí jinými pravidly, než je tomu u komerčních firem," uvedl právník.

Týden cituje předsedu představenstva brněnské firmy Cash Reform Jana Kuderu, podle něhož se jeho firma stala smluvním partnerem VZP. "Cash Reform (Commercial Finance) se stala v tomto roce smluvním partnerem VZP, s kterým tato pojišťovna podepsala smlouvu, na základě které je oprávněna poskytovat financování pohledávek zdravotnických zařízení za VZP formou factoringu."

Zda pojišťovna pomáhá soukromé firmě vybírat zdravotnická zařízení, která mají potíže s penězi, a dává jí tipy, koho má oslovit, není možné ověřit, uvedl Týden.

V dopise, který Týden cituje, společnost Cash Reform lékařům slibuje, že peníze dostanou do 24 hodin po předložení faktur. Využívá přitom toho, že se platby lékařům stále zpožďují, uvedl Týden. "Zajímají nás pohledávky od milionu, milionu a půl výše. Menší už jsou problematičtější. Vyjde vás to na procento, procento a půl, podle celkového objemu pohledávek," cituje časopis pracovnici zelené linky společnosti, kam mohou zdravotníci, kterým VZP dluží, zavolat.

Z milionového dluhu si tedy soukromá firma "ukrojí" 10.000 až 15.000 korun. Českým zdravotnictvím každý rok proletí kolem 180 miliard korun, pouhé procento z této částky znamená téměř dvě miliardy korun, upozornil Týden.

Podle časopisu společnost Cash Reform z peněz za factoringové služby mimo jiné financuje vývoj počítačových her. Patří jí česká softwarová firma Illusion Softworks. Další aktivitou firmy je pražská laboratoř I.Q.A. nabízející farmaceutickým firmám klinické studie léků určených mimo jiné k léčbě rakoviny a HIV.

Autor: ČTK; (ČTK)
12:04 - 24.01.2005